Pediatric Glasgow Coma Scale (pGCS)

Tłumaczenie AI

Język oryginału: angielski. Język docelowy: polski. Tłumaczenie wykonane przez AI.

Coś się nie zgadza? Daj znać autorowi:

Ocena zaburzeń świadomości i śpiączki u dzieci. Ma zastosowanie nawet wtedy, gdy którykolwiek składnik NIE może zostać oceniony w wieku >2 lat.

AutorDr. Graham Teasdale, MBBS
Wypróbuj
Ulubione
Instrukcje
  • Stosować u dzieci w wieku do 2 lat włącznie.

  • U starszych dzieci stosować standardową skalę śpiączki Glasgow (GCS).

  • Przeznaczona dla niemowląt z urazem głowy, zaburzeniami świadomości lub nieprawidłowościami neurologicznymi.

  • Stosować w ocenie wstępnej i w ocenach seryjnych.

  • Najlepiej ocenić pGCS przed podaniem leków przeciwbólowych lub innymi interwencjami, które mogłyby zmienić wynik.

  • Zapisać NAJLEPSZĄ odpowiedź pacjenta w każdej z trzech kategorii: otwieranie oczu, odpowiedź słowna i odpowiedź ruchowa.

  • Uwaga: Skala śpiączki Glasgow (Scale; ma zastosowanie, jeśli którykolwiek z trzech składników NIE może zostać oceniony) różni się od wyniku w skali śpiączki Glasgow (Score; ma zastosowanie, gdy można ocenić wszystkie trzy składniki).

Segregacja medyczna (triaż)

  • Zaleca się ocenę pGCS przed podaniem leków przeciwbólowych lub wykonaniem innych interwencji, które mogłyby zmienić wynik.

Wprowadzenie

Pediatryczna skala śpiączki Glasgow (pGCS) jest adaptacją skali śpiączki Glasgow dla niemowląt i małych dzieci, które jeszcze nie potrafią mówić zdaniami ani wykonywać poleceń. Standardowa skala GCS opiera się na orientacji i wykonywaniu poleceń, przez co zaniża wynik u małych dzieci zachowujących się prawidłowo dla swojego wieku. Skala pGCS zastępuje te elementy zachowaniami odpowiednimi do wieku, takimi jak gruchanie, płacz i spontaniczne ruchy. Jest stosowana na oddziałach ratunkowych, w pediatrycznej intensywnej terapii i w opiece urazowej do oceny i monitorowania poziomu świadomości dziecka, zwłaszcza po urazie głowy.

Dla kogo: Zwykle stosowana u dzieci przed rozwojem mowy, najczęściej w wieku poniżej 2 lat. Niektóre wersje rozszerzają zaadaptowaną punktację do około 5. roku życia. Starsze dzieci, które mówią i wykonują polecenia, są zwykle oceniane za pomocą standardowej skali GCS.

  • Stosować wyłącznie u dzieci w wieku do 2 lat włącznie.

  • U starszych dzieci stosować standardową skalę śpiączki Glasgow (GCS).

  • Przeznaczona dla niemowląt z urazem głowy, zaburzeniami świadomości lub nieprawidłowościami neurologicznymi.

  • Stosować w ocenie wstępnej i w ocenach seryjnych.

  • Najlepiej ocenić pGCS przed podaniem leków przeciwbólowych lub innymi interwencjami, które mogłyby zmienić wynik.

  • Zapisać NAJLEPSZĄ odpowiedź pacjenta w każdej z trzech kategorii: otwieranie oczu, odpowiedź słowna i odpowiedź ruchowa.

  • Uwaga: Skala śpiączki Glasgow (Scale ; ma zastosowanie, jeśli którykolwiek z trzech składników NIE może zostać oceniony) różni się od wyniku w skali śpiączki Glasgow (Score; ma zastosowanie, gdy można ocenić wszystkie trzy składniki).

Co ocenia: Podobnie jak skala GCS dla dorosłych, lekarz zapisuje najlepszą odpowiedź w trzech obszarach, w zależności od przedziału wiekowego

Wiek ≤2 lat

  • Otwieranie oczu (1–4): 4 = spontaniczne; 3 = na bodziec słowny; 2 = tylko na bodziec bólowy; 1 = brak odpowiedzi

  • Odpowiedź słowna (1–5): 5 = gruchanie, gaworzenie; 4 = płacz drażliwy; 3 = płacz w odpowiedzi na ból; 2 = jęki w odpowiedzi na ból; 1 = brak odpowiedzi

  • Odpowiedź ruchowa (1–6): 6 = porusza się spontanicznie i celowo; 5 = wycofuje się na dotyk; 4 = wycofuje się na ból; 3 = postawa zgięciowa w odpowiedzi na ból; 2 = postawa wyprostna w odpowiedzi na ból; 1 = brak odpowiedzi

Wiek >2 lat

  • Otwieranie oczu (1–4): 4 = spontaniczne; 3 = na bodziec słowny; 2 = tylko na bodziec bólowy; 1 = brak odpowiedzi; nie można ocenić (NT)*

  • Odpowiedź słowna (1–5): 5 = zorientowany/odpowiedź adekwatna; 4 = splątany; 3 = nieadekwatne słowa; 2 = niezrozumiałe słowa/dźwięki; 1 = brak odpowiedzi; nie można ocenić (NT)*

  • Odpowiedź ruchowa (1–6): 6 = wykonuje polecenia; 5 = lokalizuje bodziec bólowy; 4 = wycofuje się na ból; 3 = postawa zgięciowa w odpowiedzi na ból; 2 = postawa wyprostna w odpowiedzi na ból; 1 = brak odpowiedzi; nie można ocenić (NT)*

Sposób punktacji: Punkty z trzech składników wyniku w skali śpiączki Glasgow są sumowane, co daje łączny wynik od 3 (brak odpowiedzi) do 15 (odpowiedzi spontaniczne). Dodatkowo zapisuje się wynik w postaci skali śpiączki Glasgow (E3 V3 M4), ponieważ ten sam wynik łączny może opisywać bardzo różnych pacjentów.

*Poszczególne składniki mogą być niemożliwe do oceny z któregokolwiek z następujących powodów (lista nie jest wyczerpująca):

  • Oczy: miejscowy uraz i/lub obrzęk.

  • Odpowiedź słowna: intubacja.

  • Wszystkie (oczy, odpowiedź słowna, odpowiedź ruchowa): sedacja, porażenie i wentylacja mechaniczna eliminujące wszystkie odpowiedzi. 

Składniki niemożliwe do oceny: Czasami odpowiedzi nie można ocenić. Pacjent zaintubowany nie może mówić, a obrzęk może uniemożliwiać otwarcie oczu. Taki składnik należy zapisać jako NT (nie można ocenić), a nie punktować jako 1, ponieważ wartość 1 oznacza „brak odpowiedzi” i sprawiłaby, że pacjent wydawałby się bardziej upośledzony, niż jest w rzeczywistości. W takim przypadku składniki podaje się osobno, na przykład „E3 V-NT M5”, zamiast łączyć je w wynik łączny. Niektóre szpitale dodają przyrostek „T” u pacjentów zaintubowanych, np. „8T”, ale jest to lokalna konwencja, a nie oficjalna punktacja.

Wyniki

  • Wynik w skali śpiączki Glasgow (Score ) oblicza się przez zsumowanie punktów wybranych w każdym składniku (oczy, odpowiedź słowna, odpowiedź ruchowa) poniżej, np. „15 punktów”.

  • Skala śpiączki Glasgow (Scale) składa się z poszczególnych składników, np. „E(4) V(5) M (6)”.

Interpretacja wyników: W przypadku urazowego uszkodzenia mózgu wyniki łączne grupuje się następująco: 13–15 lekki, 9–12 umiarkowany i 3–8 ciężki. Wynik 8 lub niższy wskazuje na znacznie obniżony poziom świadomości i jest często stosowany jako próg do rozważenia zabezpieczenia dróg oddechowych. Spadek wyniku w kolejnych ocenach jest objawem alarmowym wymagającym pilnej oceny, nawet jeśli każdy pojedynczy wynik wydaje się umiarkowany.

Zalecenia dotyczące postępowania

  • Jeśli nie można ocenić któregoś ze składników, nie należy przypisywać wartości 1 (Teasdale 2014). W takiej sytuacji sumowanie wyników w łączny wynik w skali śpiączki Glasgow (Score) jest nieprawidłowe.

  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważyć intubację, jeśli wynik GCS wynosi ≤8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub falujący wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całokształtu obrazu klinicznego pacjenta.

Wszystkie pytania i możliwe wyniki

Segregacja medyczna (triaż)
  • Zaleca się ocenę pGCS przed podaniem leków przeciwbólowych lub wykonaniem innych interwencji, które mogłyby zmienić wynik.

Wiek

Select one option:

  • ≤2 lat
  • >2 lat
Elementy GCS ≤2 lat
Otwieranie oczu*

Select one option:

  • Otwiera oczy spontanicznie
  • Otwiera oczy na bodziec słowny
  • Otwiera oczy tylko na bodziec bólowy
  • Brak reakcji
Reakcja słowna*
  • Jeśli pacjent jest zaintubowany lub z innego powodu nie można go ocenić, zaznacz „Nie do oceny (NT)”

Select one option:

  • Gaworzy, wydaje dźwięki gruchania
  • Płacz z rozdrażnienia
  • Płacze w odpowiedzi na ból
  • Jęczy w odpowiedzi na ból
  • Brak reakcji
Reakcja ruchowa*
  • Jeśli pacjent jest w sedacji/porażeniu farmakologicznym lub nie można go ocenić, zaznacz „Nie do oceny (NT)”

Select one option:

  • Porusza się spontanicznie/celowo
  • Wycofuje się w odpowiedzi na dotyk
  • Wycofuje się w odpowiedzi na ból
  • Postawa zgięciowa w odpowiedzi na ból
  • Postawa wyprostna w odpowiedzi na ból
  • Brak reakcji
Elementy GCS >2 latTytuł niewidoczny
  • Jeśli nie można ocenić którejś kategorii (na przykład oczy są zapuchnięte i zamknięte lub pacjent jest zaintubowany), wybierz „Nie do oceny (NT)” i interpretuj wynik łączny z ostrożnością.

Otwieranie oczu
  • W przypadku miejscowego urazu, obrzęku lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”

Select one option:

  • Otwiera oczy spontanicznie
  • Otwiera oczy na bodziec słowny
  • Otwiera oczy tylko na bodziec bólowy
  • Brak odpowiedzi
  • Nie można ocenić z powodu urazu, obrzęku itp. (NT)
Odpowiedź słowna
  • W przypadku intubacji lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”

Select one option:

  • Zorientowany/odpowiedź adekwatna
  • Splątany
  • Nieadekwatne słowa
  • Niezrozumiałe słowa/dźwięki
  • Brak odpowiedzi
  • Nie można ocenić/pacjent zaintubowany itp. (NT)
Odpowiedź ruchowa
  • W przypadku sedacji/porażenia mięśni lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”

Select one option:

  • Wykonuje polecenia
  • Lokalizuje bodziec bólowy
  • Reakcja wycofania na ból
  • Postawa zgięciowa w odpowiedzi na ból
  • Postawa wyprostna w odpowiedzi na ból
  • Brak odpowiedzi
  • Nie można ocenić z powodu sedacji/porażenia itp. (NT)
Możliwe wyniki
Skala śpiączki Glasgow ≤2 lat
Wynik w skali śpiączki Glasgow ≤2 lat - wynik ≥13 sugeruje lekki uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważ intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub zmienny (falujący) wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całościowego obrazu klinicznego pacjenta.

Wynik w skali śpiączki Glasgow >2 lat - wynik 9-12 sugeruje umiarkowany uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważ intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub zmienny (falujący) wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całościowego obrazu klinicznego pacjenta.

Wynik w skali śpiączki Glasgow >2 lat - wynik ≤8 sugeruje ciężki uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważ intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub zmienny (falujący) wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całościowego obrazu klinicznego pacjenta.

Wynik w skali śpiączki Glasgow ≤2 lat - wynik 9-12 sugeruje umiarkowany uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważ intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub zmienny (falujący) wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całościowego obrazu klinicznego pacjenta.

Wynik w skali śpiączki Glasgow ≤2 lat - wynik ≤8 sugeruje ciężki uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważ intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub zmienny (falujący) wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całościowego obrazu klinicznego pacjenta.

Skala śpiączki Glasgow > 2 lat
Skala śpiączki Glasgow >2 lat
Skala śpiączki Glasgow > 2 lat
Skala śpiączki Glasgow >2 lat
Wynik w skali śpiączki Glasgow >2 lat – wynik ≥13 sugeruje lekki uraz głowy.
  • Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.

  • Rozważyć intubację, jeśli wynik GCS wynosi <8 i istnieje kliniczna obawa, że pacjent nie jest w stanie chronić dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia przebiegu klinicznego na podstawie badania lub wyników badań obrazowych.

  • Szybko pogarszający się lub falujący wynik GCS budzi niepokój, a intubację należy rozważyć w kontekście całokształtu obrazu klinicznego pacjenta.

Skala śpiączki Glasgow >2 lat
Skala śpiączki Glasgow > 2 lat
Skala śpiączki Glasgow >2 lat
Nie można obliczyć wyniku w skali śpiączki Glasgow (co najmniej jedna składowa nie jest możliwa do oceny)
  • Jeśli nie można ocenić któregoś ze składników, nie należy przypisywać wartości 1 (Teasdale 2014). W takiej sytuacji sumowanie wyników w łączny wynik w skali śpiączki Glasgow (Score) jest nieprawidłowe.

Skala śpiączki Glasgow > 2 lat

Cytowanie

James HE. Neurologic evaluation and support in the child with an acute brain insult. Pediatr Ann. 1986 Jan;15(1):16-22.

Literatura

  • James HE. Neurologic evaluation and support in the child with an acute brain insult. Pediatr Ann. 1986 Jan;15(1):16-22.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3951884/
  • Borgialli DA, Mahajan P, Hoyle JD Jr, Powell EC, Nadel FM, Tunik MG, Foerster A, Dong L, Miskin M, Dayan PS, Holmes JF, Kuppermann N; Pediatric Emergency Care Applied Research Network (PECARN). Performance of the Pediatric Glasgow Coma Scale Score in the Evaluation of Children With Blunt Head Trauma. Acad Emerg Med. 2016 Aug;23(8):878-84.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27197686/
  • Reilly PL, Simpson DA, Sprod R, Thomas L. Assessing the conscious level in infants and young children: a paediatric version of the Glasgow Coma Scale. Childs Nerv Syst. 1988 Feb;4(1):30-3.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3135935/
  • Holmes JF, Palchak MJ, MacFarlane T, Kuppermann N. Performance of the pediatric glasgow coma scale in children with blunt head trauma. Acad Emerg Med. 2005 Sep;12(9):814-9.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16141014/
  • Healey C, Osler TM, Rogers FB, Healey MA, Glance LG, Kilgo PD, Shackford SR, Meredith JW. Improving the Glasgow Coma Scale score: motor score alone is a better predictor. J Trauma. 2003 Apr;54(4):671-8; discussion 678-80.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12707528/
  • Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974 Jul 13;2(7872):81-4.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4136544/
  • Simpson DA, Cockington RA, Hanieh A, Raftos J, Reilly PL. Head injuries in infants and young children: the value of the Paediatric Coma Scale. Review of literature and report on a study. Childs Nerv Syst. 1991 Aug;7(4):183-90.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1933914/