Glasgow Coma Scale (GCS)
SKALA ciężkości śpiączki oparta na kryteriach: oczy (4), reakcja słowna (5) i reakcja ruchowa (6). Ma zastosowanie nawet wtedy, gdy którakolwiek składowa NIE jest możliwa do oceny.
AutorInstrukcje
Zapisz NAJLEPSZĄ reakcję pacjenta w każdej z trzech kategorii: otwieranie oczu, reakcja słowna i reakcja ruchowa.
Jeśli nie można ocenić którejś kategorii (na przykład oczy są zamknięte z powodu obrzęku lub pacjent jest zaintubowany), wybierz „Nie do oceny (NT)” i interpretuj wynik całkowity z ostrożnością.
UWAGA: Skala śpiączki Glasgow (ma zastosowanie, jeśli którakolwiek z trzech składowych NIE jest możliwa do oceny) różni się od wyniku w skali śpiączki Glasgow (ma zastosowanie, gdy wszystkie trzy składowe są możliwe do oceny).
W przypadku miejscowego urazu, obrzęku lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”
Wprowadzenie
Skala śpiączki Glasgow (Glasgow Coma Scale, GCS) jest najczęściej stosowanym narzędziem do oceny poziomu świadomości. Wprowadzili ją w 1974 roku Graham Teasdale i Bryan Jennett, neurochirurdzy z University of Glasgow. Pierwotnie została opracowana dla pacjentów z urazami głowy, jednak obecnie jest stosowana w medycynie ratunkowej, intensywnej terapii i neurologii do monitorowania świadomości w czasie. Ocenia osobno trzy rodzaje reakcji, dzięki czemu stanowi spójny, wspólny język do opisu stanu pacjenta i wychwytywania zmian.
Sposób punktacji: Trzy wyniki składowe w skali śpiączki Glasgow sumuje się, uzyskując wynik całkowity od 3 (brak reakcji) do 15 (pacjent w pełni przytomny i zorientowany). Dodatkowo wynik zapisuje się jako skalę śpiączki Glasgow (E3 V3 M4), ponieważ ten sam wynik całkowity może opisywać bardzo różnych pacjentów.
Składowa | Reakcja | Punkty |
|---|---|---|
Oczy | Oczy otwarte spontanicznie | +4 |
Otwieranie oczu na polecenie słowne | +3 | |
Otwieranie oczu na bodziec bólowy | +2 | |
Brak otwierania oczu | +1 | |
Nie do oceny* | NT | |
Reakcja słowna | Zorientowany | +5 |
Splątany | +4 | |
Nieadekwatne słowa | +3 | |
Niezrozumiałe dźwięki | +2 | |
Brak reakcji słownej | +1 | |
Nie do oceny/intubacja* | NT | |
Reakcja ruchowa | Wykonuje polecenia | +6 |
Lokalizuje ból | +5 | |
Odsunięcie od bodźca bólowego | +4 | |
Zgięcie na bodziec bólowy | +3 | |
Wyprost na bodziec bólowy | +2 | |
Brak reakcji ruchowej | +1 | |
Nie do oceny* | NT |
*Poszczególne składowe mogą być niemożliwe do oceny z jednej z następujących przyczyn (lista ta nie jest wyczerpująca):
Oczy: miejscowy uraz i/lub obrzęk.
Reakcja słowna: intubacja.
Wszystkie (oczy, reakcja słowna, reakcja ruchowa): sedacja, porażenie mięśni oraz wentylacja eliminujące wszystkie reakcje.
Składowe niemożliwe do oceny: Czasami nie można ocenić reakcji. Pacjent zaintubowany nie może mówić, a obrzęk może powodować zamknięcie oczu. Taką składową należy zapisać jako NT (nie do oceny), a nie oceniać jako 1, ponieważ wartość 1 oznacza „brak reakcji” i sprawiałaby, że stan pacjenta wydawałby się cięższy, niż jest w rzeczywistości. W takim przypadku składowe podaje się osobno, na przykład „E3 V-NT M5”, zamiast łączyć je w wynik całkowity. Niektóre szpitale dodają przyrostek „T” dla pacjentów zaintubowanych, np. „8T”, jest to jednak konwencja lokalna, a nie oficjalny sposób punktacji.
Wyniki
Wynik w skali śpiączki Glasgow oblicza się przez dodanie łącznej liczby punktów wybranych w każdej składowej (oczy, reakcja słowna, reakcja ruchowa) poniżej, np. „15 punktów”.
Skala śpiączki Glasgow składa się z poszczególnych składowych, np. „E(4) V(5) M (6)”.
Interpretacja wyników: W urazowym uszkodzeniu mózgu wyniki całkowite są zwykle grupowane następująco: 13–15 – lekkie, 9–12 – umiarkowane, 3–8 – ciężkie. Wynik 8 lub mniej wskazuje na ciężkie zaburzenie poziomu świadomości i jest często stosowany jako próg do rozważenia zabezpieczenia dróg oddechowych. Spadek wyniku w kolejnych badaniach jest objawem alarmowym wymagającym pilnej oceny, nawet jeśli każdy pojedynczy wynik wydaje się umiarkowany.
Postępowanie – uwagi
Jeśli nie można ocenić którejś składowej, nie należy przypisywać jej wartości 1 (Teasdale 2014). W takiej sytuacji zsumowanie ustaleń do całkowitego wyniku w skali śpiączki Glasgow jest nieprawidłowe.
Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.
Rozważ intubację, jeśli GCS ≤8 i istnieje kliniczne podejrzenie, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia stanu klinicznego na podstawie badania przedmiotowego lub wyników badań obrazowych.
Szybko narastające pogorszenie lub falujące zmiany wyniku GCS budzą niepokój, a decyzję o intubacji należy rozważać w kontekście całokształtu obrazu klinicznego pacjenta.
Wszystkie pytania i możliwe wyniki
Elementy GCSTytuł niewidoczny
Najlepsza reakcja oczna
W przypadku miejscowego urazu, obrzęku lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”
Select one option:
- Spontanicznie
- Na polecenie słowne
- Na bodziec bólowy
- Brak otwierania oczu
- Nie do oceny (NT)
Najlepsza reakcja słowna
W przypadku intubacji lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”
Select one option:
- Zorientowany
- Splątany
- Nieadekwatne słowa
- Niezrozumiałe dźwięki
- Brak reakcji słownej
- Nie do oceny/intubacja (NT)
Najlepsza reakcja ruchowa
W przypadku sedacji/porażenia mięśni lub innej przyczyny uniemożliwiającej ocenę zaznacz „Nie do oceny (NT)”
Select one option:
- Wykonuje polecenia
- Lokalizuje ból
- Odsunięcie od bodźca bólowego
- Zgięcie na bodziec bólowy
- Wyprost na bodziec bólowy
- Brak reakcji ruchowej
- Nie do oceny (NT)
Możliwe wyniki
Wynik w skali śpiączki Glasgow
Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.
Rozważ intubację, jeśli GCS ≤8 i istnieje kliniczne podejrzenie, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia stanu klinicznego na podstawie badania przedmiotowego lub wyników badań obrazowych.
Szybko narastające pogorszenie lub falujące zmiany wyniku GCS budzą niepokój, a decyzję o intubacji należy rozważać w kontekście całokształtu obrazu klinicznego pacjenta.
Nie można obliczyć wyniku w skali śpiączki Glasgow (co najmniej jedna składowa nie jest możliwa do oceny)
Jeśli nie można ocenić którejś składowej, nie należy przypisywać jej wartości 1 (Teasdale 2014). W takiej sytuacji zsumowanie ustaleń do całkowitego wyniku w skali śpiączki Glasgow jest nieprawidłowe.
Decyzji klinicznych nie należy opierać wyłącznie na wyniku GCS.
Rozważ intubację, jeśli GCS ≤8 i istnieje kliniczne podejrzenie, że pacjent nie jest w stanie chronić swoich dróg oddechowych lub że można oczekiwać pogorszenia stanu klinicznego na podstawie badania przedmiotowego lub wyników badań obrazowych.
Szybko narastające pogorszenie lub falujące zmiany wyniku GCS budzą niepokój, a decyzję o intubacji należy rozważać w kontekście całokształtu obrazu klinicznego pacjenta.
Cytowanie
Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974 Jul 13;2(7872):81-4.
Literatura
Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974 Jul 13;2(7872):81-4.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4136544/Moore L, Lavoie A, Camden S, Le Sage N, Sampalis JS, Bergeron E, Abdous B. Statistical validation of the Glasgow Coma Score. J Trauma. 2006 Jun;60(6):1238-43; discussion 1243-4.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766966/Reith FC, Van den Brande R, Synnot A, Gruen R, Maas AI. The reliability of the Glasgow Coma Scale: a systematic review. Intensive Care Med. 2016 Jan;42(1):3-15.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26564211/Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and severity of brain damage. Anesthesiology. 1978 Sep;49(3):225-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/686455/Teasdale G, Jennett B, Murray L, Murray G. Glasgow coma scale: to sum or not to sum. Lancet. 1983 Sep 17;2(8351):678.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6136811/Middleton PM. Practical use of the Glasgow Coma Scale; a comprehensive narrative review of GCS methodology. Australas Emerg Nurs J. 2012 Aug;15(3):170-83.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22947690/Teasdale G, Maas A, Lecky F, Manley G, Stocchetti N, Murray G. The Glasgow Coma Scale at 40 years: standing the test of time. Lancet Neurol. 2014 Aug;13(8):844-54.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25030516/
- Autor
Dr. Bryan Jennett (d. 2008), MDNeurosurgeon, professor of neurosurgery, and dean of medicine at the University of Glasgow in Scotland
- Autor
Dr. Graham Teasdale, MBBSHonorary professor at the Institute of Health and Wellbeing, University of Glasgow. Professor of neurosurgery, head of the department of neurosurgery, and associate dean for medical research at the University of Glasgow.
- Udostępnia
EVAL Foundation
- Współpracownik · Recenzent
Jennifer Glen, DNP, FNP-BCEVAL Health, Chief Medical Officer EVAL Foundation