Pediatric Glasgow Coma Scale (pGCS)
Beoordeel verminderd bewustzijn en coma bij kinderen. Van toepassing, ook als een component NIET testbaar is bij een leeftijd >2 jaar.
MakerInstructies
Te gebruiken bij kinderen van 2 jaar en jonger.
Gebruik bij oudere kinderen de standaard Glasgow Coma Scale (GCS).
Bedoeld voor zuigelingen met hoofdtrauma, veranderde mentale status of neurologische afwijkingen.
Te gebruiken bij initiële en seriële beoordelingen.
Bepaal de pGCS bij voorkeur vóór toediening van analgetica of andere interventies die de score kunnen beïnvloeden.
Registreer de BESTE respons van de patiënt in elk van de drie categorieën: ogen openen, verbale respons en motorische respons.
Let op: De Glasgow Coma Scale (van toepassing als een van de drie componenten NIET testbaar is) verschilt van de Glasgow Coma Score (van toepassing als alle drie de componenten testbaar zijn).
Triage
Bepaal de pGCS bij voorkeur vóór toediening van analgetica of andere interventies die de score kunnen beïnvloeden.
Inleiding
De Pediatrische Glasgow Coma Scale (pGCS) is een aanpassing van de Glasgow Coma Scale voor zuigelingen en jonge kinderen, die nog geen zinnen kunnen spreken of opdrachten kunnen opvolgen. De standaard GCS gaat uit van oriëntatie en het opvolgen van opdrachten, waardoor jonge kinderen die zich voor hun leeftijd normaal gedragen onderscoord worden. De pGCS vervangt deze items door bij de leeftijd passend gedrag, zoals tevreden geluidjes maken, huilen en spontane beweging. De schaal wordt gebruikt op spoedeisende hulp, pediatrische intensive care en in de traumazorg om het bewustzijnsniveau van een kind te beoordelen en te volgen, met name na hoofdletsel.
Voor wie: De schaal wordt doorgaans gebruikt bij preverbale kinderen, meestal jonger dan 2 jaar. In sommige versies wordt de aangepaste scoring uitgebreid tot ongeveer 5 jaar. Oudere kinderen die kunnen praten en instructies kunnen opvolgen worden meestal beoordeeld met de standaard GCS.
Alleen te gebruiken bij kinderen van 2 jaar en jonger.
Gebruik bij oudere kinderen de standaard Glasgow Coma Scale (GCS).
Bedoeld voor zuigelingen met hoofdtrauma, veranderde mentale status of neurologische afwijkingen.
Te gebruiken bij initiële en seriële beoordelingen.
Bepaal de pGCS bij voorkeur vóór toediening van analgetica of andere interventies die de score kunnen beïnvloeden.
Registreer de BESTE respons van de patiënt in elk van de drie categorieën: ogen openen, verbale respons en motorische respons.
Let op: De Glasgow Coma Scale (van toepassing als een van de drie componenten NIET testbaar is) verschilt van de Glasgow Coma Score (van toepassing als alle drie de componenten testbaar zijn).
Wat wordt beoordeeld: Net als bij de GCS voor volwassenen registreert de clinicus de beste respons op drie gebieden, afhankelijk van de leeftijdscategorie
Leeftijd ≤2 jaar
Ogen openen (1–4): 4 = spontaan; 3 = bij verbale prikkels; 2 = alleen bij pijn; 1 = geen respons
Verbale respons (1–5): 5 = tevreden geluidjes, brabbelen; 4 = prikkelbaar huilen; 3 = huilt bij pijn; 2 = kreunt bij pijn; 1 = geen respons
Motorische respons (1–6): 6 = beweegt spontaan en doelgericht; 5 = trekt terug bij aanraking; 4 = trekt terug bij pijn; 3 = flexorhouding bij pijn; 2 = extensorhouding bij pijn; 1 = geen respons
Leeftijd >2 jaar
Ogen openen (1–4): 4 = spontaan; 3 = bij verbale prikkels; 2 = alleen bij pijn; 1 = geen respons; Niet testbaar (NT)*
Verbale respons (1–5): 5 = georiënteerd/adequaat; 4 = verward; 3 = onjuiste woorden; 2 = onverstaanbare woorden/geluiden; 1 = geen respons; Niet testbaar (NT)*
Motorische respons (1–6): 6 = voert opdrachten uit; 5 = lokaliseert pijn; 4 = trekt terug bij pijn; 3 = flexorhouding bij pijn; 2 = extensorhouding bij pijn; 1 = geen respons; Niet testbaar (NT)*
Hoe wordt gescoord: De drie componentscores van de Glasgow Coma Score worden opgeteld tot een totaal van 3 (geen respons) tot 15 (spontaan). Daarnaast wordt een tweede resultaat vastgelegd als Glasgow Coma Scale (E3 V3 M4), omdat dezelfde totaalscore zeer verschillende patiënten kan beschrijven.
*Afzonderlijke componenten kunnen om een van de volgende redenen niet testbaar zijn (let op: dit is geen volledige lijst):
Ogen: lokaal letsel en/of oedeem.
Verbaal: intubatie.
Alle (ogen, verbaal, motorisch): sedatie, paralyse en beademing waardoor alle responsen uitblijven.
Niet-testbare componenten: Soms kan een respons niet worden getest. Een geïntubeerde patiënt kan niet spreken en zwelling kan de ogen gesloten houden. Die component moet worden vastgelegd als NT (niet testbaar) en niet als 1 worden gescoord, omdat een score van 1 “geen respons” betekent en de patiënt er ernstiger aangedaan uit zou laten zien dan hij is. In dat geval worden de componenten afzonderlijk gerapporteerd, bijvoorbeeld “E3 V-NT M5”, in plaats van opgeteld tot een totaal. Sommige ziekenhuizen voegen voor geïntubeerde patiënten het achtervoegsel “T” toe, zoals “8T”, maar dat is een lokale conventie en geen officiële scoring.
Resultaten
De Glasgow Coma Score wordt berekend door de punten op te tellen die onder elke component (ogen, verbaal, motorisch) hieronder zijn geselecteerd, bijv. "15 punten".
De Glasgow Coma Scale bestaat uit de afzonderlijke componenten, bijv. "E(4) V(5) M (6)".
Interpretatie van de resultaten: Bij traumatisch hersenletsel worden de totaalscores als volgt ingedeeld: 13–15 licht, 9–12 matig en 3–8 ernstig. Een score van 8 of lager duidt op een ernstig verminderd bewustzijnsniveau en wordt vaak gebruikt als drempel om bescherming van de luchtweg te overwegen. Een dalende score bij herhaalde controles is een alarmsignaal dat spoedige beoordeling vereist, ook als elke afzonderlijke score matig lijkt.
Overwegingen voor het beleid
Als een component niet testbaar is, mag geen score van 1 worden toegekend (Teasdale 2014). In die situatie is het optellen van de bevindingen tot een totale Glasgow Coma Score niet valide.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS ≤8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen, of dat op basis van onderzoek of beeldvormende bevindingen een verslechterend klinisch beloop te verwachten is.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Alle vragen en mogelijke uitslagen
Triage
Bepaal de pGCS bij voorkeur vóór toediening van analgetica of andere interventies die de score kunnen beïnvloeden.
Leeftijd
Select one option:
- ≤2 jaar
- >2 jaar
GCS-items ≤2 jaar
Ogen openen*
Select one option:
- Spontaan open
- Open bij verbale prikkel
- Alleen open bij pijnprikkel
- Geen reactie
Verbale respons*
Bij intubatie of wanneer beoordeling anderszins niet mogelijk is, markeer "Niet testbaar (NT)"
Select one option:
- Koert, brabbelt
- Prikkelbaar huilen
- Huilt als reactie op pijn
- Kreunt als reactie op pijn
- Geen reactie
Motorische respons*
Bij sedatie/verlamming of wanneer beoordeling niet mogelijk is, markeer "Niet testbaar (NT)"
Select one option:
- Beweegt spontaan/doelgericht
- Trekt zich terug bij aanraking
- Trekt zich terug bij pijnprikkel
- Flexiehouding bij pijnprikkel
- Extensiehouding bij pijnprikkel
- Geen reactie
GCS-items >2 jaar oudTitel niet zichtbaar
Als een categorie niet getest kan worden (bijvoorbeeld doordat de ogen gezwollen en gesloten zijn of de patiënt geïntubeerd is), selecteer dan "Niet testbaar (NT)" en interpreteer het totaal met voorzichtigheid.
Ogen openen
Bij lokaal letsel, oedeem of anderszins niet te beoordelen: markeer "Niet testbaar (NT)"
Select one option:
- Spontaan open
- Open bij verbale prikkels
- Alleen open bij pijn
- Geen respons
- Niet testbaar door trauma, oedeem, enz. (NT)
Verbale respons
Bij intubatie of anderszins niet te beoordelen: markeer "Niet testbaar (NT)"
Select one option:
- Georiënteerd/adequaat
- Verward
- Inadequate woorden
- Onverstaanbare woorden/geluiden
- Geen respons
- Niet testbaar/geïntubeerd vanwege intubatie, enz. (NT)
Motorische respons
Bij sedatie/paralyse of anderszins niet te beoordelen: markeer "Niet testbaar (NT)"
Select one option:
- Voert opdrachten uit
- Lokaliseert pijnprikkel
- Trekt terug bij pijn
- Flexorhouding bij pijn
- Extensorhouding bij pijn
- Geen respons
- Niet testbaar vanwege sedatie/paralyse, enz. (NT)
Mogelijke uitslagen
Glasgow Coma Score ≤2 jaar - Scores van ≥13 wijzen op licht hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen of dat een verslechterend klinisch beloop wordt verwacht op basis van bevindingen bij onderzoek of beeldvorming.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score >2 jaar - Scores van 9-12 wijzen op matig ernstig hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen of dat een verslechterend klinisch beloop wordt verwacht op basis van bevindingen bij onderzoek of beeldvorming.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score >2 jaar - Scores van ≤8 wijzen op ernstig hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen of dat een verslechterend klinisch beloop wordt verwacht op basis van bevindingen bij onderzoek of beeldvorming.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score ≤2 jaar - Scores van 9-12 wijzen op matig ernstig hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen of dat een verslechterend klinisch beloop wordt verwacht op basis van bevindingen bij onderzoek of beeldvorming.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score ≤2 jaar - Scores van ≤8 wijzen op ernstig hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen of dat een verslechterend klinisch beloop wordt verwacht op basis van bevindingen bij onderzoek of beeldvorming.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score >2 jaar oud - Scores van ≥13 duiden op licht hoofdletsel.
Klinische beslissingen mogen niet uitsluitend op de GCS-score worden gebaseerd.
Overweeg intubatie als de GCS <8 is en er klinische zorg bestaat dat de patiënt zijn luchtweg niet kan beschermen, of dat op basis van onderzoek of beeldvormende bevindingen een verslechterend klinisch beloop te verwachten is.
Een snel dalende of fluctuerende GCS is zorgwekkend en intubatie dient te worden overwogen in het kader van het totale klinische beeld van de patiënt.
Glasgow Coma Score kan niet worden berekend (een of meer componenten niet testbaar)
Als een component niet testbaar is, mag geen score van 1 worden toegekend (Teasdale 2014). In die situatie is het optellen van de bevindingen tot een totale Glasgow Coma Score niet valide.
Bronvermelding
James HE. Neurologic evaluation and support in the child with an acute brain insult. Pediatr Ann. 1986 Jan;15(1):16-22.
Literatuur
James HE. Neurologic evaluation and support in the child with an acute brain insult. Pediatr Ann. 1986 Jan;15(1):16-22.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3951884/Borgialli DA, Mahajan P, Hoyle JD Jr, Powell EC, Nadel FM, Tunik MG, Foerster A, Dong L, Miskin M, Dayan PS, Holmes JF, Kuppermann N; Pediatric Emergency Care Applied Research Network (PECARN). Performance of the Pediatric Glasgow Coma Scale Score in the Evaluation of Children With Blunt Head Trauma. Acad Emerg Med. 2016 Aug;23(8):878-84.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27197686/Reilly PL, Simpson DA, Sprod R, Thomas L. Assessing the conscious level in infants and young children: a paediatric version of the Glasgow Coma Scale. Childs Nerv Syst. 1988 Feb;4(1):30-3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3135935/Holmes JF, Palchak MJ, MacFarlane T, Kuppermann N. Performance of the pediatric glasgow coma scale in children with blunt head trauma. Acad Emerg Med. 2005 Sep;12(9):814-9.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16141014/Healey C, Osler TM, Rogers FB, Healey MA, Glance LG, Kilgo PD, Shackford SR, Meredith JW. Improving the Glasgow Coma Scale score: motor score alone is a better predictor. J Trauma. 2003 Apr;54(4):671-8; discussion 678-80.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12707528/Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974 Jul 13;2(7872):81-4.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4136544/Simpson DA, Cockington RA, Hanieh A, Raftos J, Reilly PL. Head injuries in infants and young children: the value of the Paediatric Coma Scale. Review of literature and report on a study. Childs Nerv Syst. 1991 Aug;7(4):183-90.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1933914/
- Maker
Dr. Graham Teasdale, MBBSHonorary professor at the Institute of Health and Wellbeing, University of Glasgow. Professor of neurosurgery, head of the department of neurosurgery, and associate dean for medical research at the University of Glasgow.
- Aangeboden door
EVAL Foundation
- Bijdrager · Beoordelaar
Jennifer Glen, DNP, FNP-BCEVAL Health, Chief Medical Officer EVAL Foundation